1. Veselīgais franču grauzdiņš
Cepta maize ar olu var būt lieliskas brokastis, ja maize nesatur
pārlieku daudz ogļhidrātu. Ieteicams baltmaizi vienkārši nomainīt
ar pilngraudu maizi vai maizi ar zemu ogļhidrātu saturu.
RECEPTE: bļodā sakuļ olas, vaniļu un nedaudz
piena līdz viebdabīgai masai. Sasilda pannu ar eļļu. Iemērc masā
maizes šķēli un liec uz pannas grauzdēties. Pēc brīža apgriez to
otrādi līdz abas šķēles puses ir zeltaini brūnas.
Pasniedz grauzdiņu ar smalki sagrieztiem dārzeņiem vai svaigām ogām
un zemesriekstu sviestu. Taču atceries, ka nedrīkst izmantot cukuru
un saldinātus sīrupus vai ievārījumu, ja mērķis ir zaudēt liekos
kilogramus.
2. Sviestmaize ar olu
Viena liela ola satur aptuveni septiņus gramus veselīgo
olbaltumvielu, kuru sagramošana organismam prasa ilgāku laiku, līdz
ar to ilgāk noturas sāta sajūta. Tāpat tā palīdz uzturēt normālu
cukura līmeni asinīs.
RECEPTE: veselīgas sviestmaizes var pagatavot ar
omleti vai cieti vārītu olu. Izmanto pilngraudu maizi, uz kuras
šķēles uzliec salātlapu, dārzeņu, piemēram, tomāta šķēli, olu un
sieru. Olu var aizstāt ar liesu gaļu, vistas fileju vai tunci. Var
izmantot tofu šķēles.
3. Omlete ar dārzeņiem
RECEPTE: dārzeņus, piemēram, brokoļus vai
cukini, sarīvē un no tiem izspiež lieko šķidrumu. Iegūto masu apcep
uz pannas, kur tai pievieno tomātus, spinātus un pētersīļus. Ir
vērts atzīmēt, ka visās sastāvdaļās ir daudz šķiedrvielu un maz
ogļhidrātu.
Pēc tam pannā esošos dārzeņus pārlej ar sakultu olu. Pievieno
garšvielas pēc izvēles. Pirms pasniegšanas, omleti var nedaudz
pārkaisīt ar rīvētu sieru, kuram ir zems tauku saturs. Omleti var
pasniegt ar svaigu dārzeņu salātiem.
4. Auzu pārslu pankūkas
Auzu pārslas ir lieliska izvēle veselīgām un sātīgām brokastīm,
kuru pagatavošana prasa aptuveni 10 minūtes.
RECEPTE: sajauc vienu olu ar trim ēdamkarotēm
auzu pārslu un 40 mililitriem piena. Pievieno šķipsniņu sāls un
atstāj, lai maisījums uzbriest piecas minūtes.
Šajā laikā sagatavo pildījumu, kas var sastāvēt vai nu no augļiem,
vai dārzeņiem, vai sēnēm, vai biezpiena, vai siera.
Maisījumu ievieto pannā un apcep no abām pusēm. Sanāks tāda kā
pankūka, kurā ievieto izvēlēto pildījumu un pārloki to uz
pusēm.
5. Grauzdiņš ar avokado, lasi un olu Benedikta gaumē
Šāds sātīgs grauzdiņš uzlādēs ar enerģiju visai dienai.
RECEPTE: iesit olu krūzītē vai citā traukā, lai
to būtu ērtāk iemērkt verdošā ūdenī. Nelielā katliņā uzvāri ūdeni.
Samazini uguni, lai tas vairs nevārītos un pievieno tam etiķi.
Izmantojot karoti vai putotāju, ātri samaisi ūdeni, lai izveidotos
virpulis. Nekavējoties iemērc tajā olu un vāri to trīs līdz trīs ar
pusi minūtes.
Tad izņem olu no ūdens, izmantojot kausiņu ar caurumiem, lai notek
ūdens un ļauj olai nedaudz atdzist.
Sagatavo pilngraudu maizes grauzdiņa, uz kura uzliec avokado un
lasi. Tos pārklāj ar olu.
Nra.lv